Σίγουρα πολλοί έχουν ακούσει την έννοια του πειρατικού λογισμικού και άλλοι τόσοι το έχουν χρησιμοποιήσει αν κρίνουμε από το ποσοστό πειρατείας λογισμικού στη χώρα μας το οποίο ακόμα και πριν την οικονομική κρίση άγγιζε το 62% (ekathimerini.com).

Το ποσοστό αυτό οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. Ένας από αυτούς είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι για πολλές δεκαετίες οι επενδύσεις για την τεχνολογία κατευθύνονταν μόνο σε hardware και όχι σε software προγράμματα. Παράλληλα η οικονομική κρίση ώθησε πολλούς μικροεπαγγελματίες ΙΤ να εγκαθιδρύσουν παράνομα λογισμικά αφενός για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό αφετέρου για να επιβιώσουν οικονομικά.

Στην Ελλάδα, τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, προστατεύονται με βάση τον Ελληνικό Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ν. 2121/1993) και είναι παράνομη η πώληση, η εγκατάσταση αλλά και η προσφορά προς πώληση, η εμπορία, η διανομή και η εν γένει χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού . Μάλιστα υφίστανται σοβαρές νομικές και οικονομικές κυρώσεις καθώς και κίνδυνοι ασφαλείας τόσο για τους μεταπωλητές, όσο και για τους τελικούς χρήστες.

Στο πλαίσιο αυτό εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τόσο απο το ΣΔΟΕ (Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), την ίδια την Microsoft μέσω της ΥΠΟΑΔΗΕ (Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας & Διεύθυνση Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελληνικής Αστυνομίας) αλλά και από την BSA (Business Software Alliance).

Το ΣΔΟΕ, μπορεί να είναι ένας κρατικός φορέας όμως η τεράστια απώλεια εσόδων από την άμεση ή έμμεση φορολογία των λογισμικών προγραμμάτων και η απώλεια θέσεων εργασίας ώθησε στη δημιουργία ειδικού τμήματος διανοητικής ιδιοκτησίας και ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο διενεργεί αιφνίδιους διοικητικούς ελέγχους για τη διαπίστωση χρήσης/εμπορίας μη αδειοδοτημένου λογισμικού.
Έτσι έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο 1.000€ για κάθε ένα πρόγραμμα που εντοπίζεται χωρίς άδεια. Αν μάλιστα δεν καταβληθεί ανεπιφύλακτα το διοικητικό πρόστιμο, ασκείται αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη και μάλιστα με την αυτόφωρη διαδικασία. Στην περίπτωση, δε, που το σύνολο του μη αδειοδοτημένου λογισμικού υπερβαίνει τον αριθμό των 50 αντιγράφων η υπόθεση παραπέμπεται ούτως ή άλλως στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Παράλληλα η ίδια η Microsoft έχει το δικαίωμα να λάβει δικαστική εντολή χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του φερόμενου ως παραβάτη και να εισέρχεται χωρίς προειδοποίηση στις εγκαταστάσεις του (κεντρικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, υποκαταστήματα και κάθε χώρο που χρησιμοποιεί προς εκτέλεση των εργασιών του) προκειμένου να διαπιστώσει την προσβολή των δικαιωμάτων της.

Τέλος η BSA δεν είναι δημόσιος οργανισμός ή φορέας διασφαλίζει όμως τα συμφέροντα εταιρειών λογισμικού μεταξύ των οποίων και της Microsoft. Έτσι σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράνομη εγκαθίδρυση λογισμικού των εταιρειών που εκπροσωπεί ζητά υπέρογκα ποσά αποζημίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυρώσεις υφίστανται και οι πελάτες. Έτσι, με την εγκατάσταση πειρατικού λογισμικού πέρα απο τους κινδύνους που εντοπίζονται για την ασφάλεια των δεδομένων και την ομαλή λειτουργία του H/Y σε περίπτωση που διενεργηθεί έλεγχος έναντι των πελατών θα αναγκαστούν να καταβάλλουν αντίστοιχες υψηλές αποζημιώσεις ενώ θα τους επιβληθούν και διοικητικά πρόστιμα (σε περίπτωση που ο έλεγχος διενεργηθεί από το ΣΔΟΕ) .

 

pirated

 

Πρόστιμα επιφέρει ,επίσης και η μη ορθή και σύμφωνη με τους όρους χρήσης λειτουργία αγορασμένου software. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση μιας άδειας χρήσης office 365 σε τερματικά περισσότερων χρηστών ή η χρήση ακαδημαϊκών/οικιακών εκδόσεων για εμπορική χρήση.

Για αυτό σκεφτείτε σοβαρά τις συνέπειες ενός πειρατικού software και αξιοποιήστε εναλλακτικές επιλογές όπως τα ελληνικά Open,τα Libre Office,το πλήθος διανομών της Linux ή ακόμα ακολουθήστε ένα πλάνο ενοικίασης λογισμικού που αποτελεί κυρίαρχη τάση.

Αν χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία αυτά με τον κατάλληλο τρόπο και θα ικανοποιήσετε τις ανάγκες και δεν θα κινδυνεύετε με οικονομικές και νομικές κυρώσεις!