Τι είναι το Net Neutrality;
Το 1993, το εργαστήριο CERN στην Ελβετία παρουσιάζει το World Wide Web (WWW) που αναπτύχθηκε από τον Tim Berners-Lee. Πρόκειται για ένα σύστημα διασύνδεσης πληροφοριών σε μορφή πολυμέσων, που βρίσκονται αποθηκευμένες σε χιλιάδες υπολογιστές του Internet σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλοι αυτοί οι «συνδεδεμένοι υπολογιστές» έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ιστοσελίδες και ίσα δικαιώματα ως προς το περιεχόμενο.
Πρακτικά η «Διαδικτυακή Ουδετερότητα» αποτρέπει τις διακρίσεις, αλλά και τις αυθαίρετες χρεώσεις ανάλογα με το χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα, την εφαρμογή, και το είδος του συνδεδεμένου εξοπλισμού, ή τη μέθοδο επικοινωνίας. Αν δεν υπήρχε, θα μπορούσε κάλλιστα ο πάροχος μας να κάνει «throttling» σε κάποια ιστοσελίδα, δηλαδή να επιβραδύνει την ταχύτητα της.
Πως ξεκίνησε;
Όλα ξεκίνησαν πριν από 2 χρόνια, όπου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ έβαλε τις βάσεις για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που πρακτικά έθετε το τέλος του Net Neutrality.
Επικεφαλής της FCC είναι ο Ajit Pai, πρώην νομικός σύμβουλος στην Verizon (Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών), o οποίος θέλει να περάσει το νομοσχέδιο με κάθε κόστος. Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 όπως όλα έδειχναν η FCC ενέκρινε, με οριακή πλειοψηφία 3-2 σε ψήφους, το μέτρο για την άρση των κανόνων ουδετερότητας του διαδικτύου που θέσπισε μόλις πριν από δύο χρόνια. Ο σκοπός τους ήταν να αυξηθούν τα έσοδα των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και ουσιαστικά να έχουν αυτοί όλη την «εξουσία του Internet».
Πάρα τις αντιστάσεις από τους δημοκρατικούς που κατάφεραν να γίνει αναθεώρηση, ο νόμος πέρασε και ισχύει μέχρι σήμερα.
Ποιες είναι οι συνέπειες;
Εφόσον ισχύει ο παρών νόμος στις ΗΠΑ, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν κάθε δικαίωμα να ελέγχουν την κυκλοφορία του διαδικτύου. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να μπλοκάρουν ή να επιβραδύνουν οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή χρήστη.
Ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι οι ιστοσελίδες των εταιρειών που εξ' αντικειμένου έχουν τα χρήματα για να μπουν στην "γραμμή προτεραιότητας", να είναι πολύ πιο γρήγορες και αποδοτικές. Αντιθέτως, οι μικρότερες ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και υπηρεσίες, που δεν θα θέλουν ή δεν θα μπορούν να πληρώσουν για την προνομιακή μεταχείριση, θα καταλήξουν να σέρνονται για όλους τους χρήστες.
Ακόμα πιο ρεαλιστικό σενάριο ακούγεται το ”throttling” σε ιστοσελίδες με torrents, live μεταδόσεις και ότι μπορεί να προσφέρει δωρεάν πληροφορία στον χρήστη.
Φυσικά ότι γίνεται στην Αμερική έχει αντίκτυπο την Ευρώπη και δυστυχώς όλο τον κόσμο.
Τα καλά νέα όμως ήρθαν φέτος, καθώς μετά από μήνες συζητήσεων ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την δημοκρατική προσπάθεια του Save the Internet Αct και ξαναφέρνει στο τραπέζι το θέμα και πλέον η γερουσία αποφασίζει αν θα επαναφέρει το Net Neutrality.
Μάθετε Περισσότερα: