Η 19η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ύστερα από πρωτοβουλία της Αμερικανίδας συγγραφέα και επιχειρηματία Γουέντι Ντάιαμοντ με τη συνδρομή του ΟΗΕ και πολ Η υεθνικών εταιρειών.
Οι γυναίκες σήμερα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας αφού οι ιδέες, η συναισθηματική νοημοσύνη, οι αποφάσεις, το όραμα και το έργο μέσα από την οπτική και την προσέγγιση τους μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να δημιουργήσουν άλλες προοπτικές και δυναμική.
Στην Quantum BITS, πιστεύουμε βαθιά στην αξία που προσδίδουν οι γυναίκες στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, γι’ αυτό την αναδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία μας, με αφορμή και αφετηρία την ημέρα γυναικείας επιχειρηματικότητας, πραγματοποίησε ένα μίνι αφιέρωμα σε επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες με τις οποίες έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε.
Τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Μαρία Μπέσκου, η εξουσιοδοτημένη νόμιμη εκπρόσωπος και κύρια μέτοχος της Wind Water Sun Energy IKE.
Ας δούμε όμως τι έχει να μας πει η ίδια:
Ποια θεωρείτε ότι είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα;
Από το 1973 που άρχισα να εργάζομαι ως Πολιτικός Μηχανικός σε ένα ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον, έχουν γίνει σημαντικά νομοθετικά βήματα ως προς τη θέση της γυναίκας στο χώρο εργασίας, εξακολουθούν όμως μέχρι σήμερα να υπάρχουν σημαντικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών είτε αυτό αφορά την αμοιβή τους είτε την επαγγελματική τους εξέλιξη. Σε πολλές περιπτώσεις οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν και η αρχή του ισχυρότερου κυριαρχεί στον εργασιακό χώρο. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται: α) Στο γεγονός ότι το πολύ μεγάλο ποσοστό των υψηλόβαθμων θέσεων και δημόσιων αξιωμάτων καταλαμβάνονται από άνδρες. Όταν δε μια γυναίκα εισχωρήσει βάσει ποσόστωσης στο ανδρικό κατεστημένο, σπάνια αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος και συνήθως την υποβαθμίζουν και μιλούν απαξιωτικά για αυτήν, όταν μάλιστα είναι και όμορφη. β) στη νοοτροπία που μεγαλώνει ακόμα και σήμερα η γυναίκα στην ελληνική οικογένεια, στην οποία τα άρρενα μέλη έχουν τον πρώτο ρόλο και η γυναίκα ακόμα και αν σπουδάσει θα βρει δουλειά δευτερεύουσα και θα είναι και ευχαριστημένη, γιατί δεν έμαθε να είναι φιλόδοξη και δεν πιστεύει ότι καριέρα και οικογένεια συνδυάζονται μια χαρά. γ) Πολλές γυναίκες επωφελούνται της μητρότητας και δεν αποδίδουν στη δουλειά τους, δίδοντας στον εργοδότη το επιχείρημα ότι όλες είμαστε ίδιες. Ελάχιστες γυναίκες καταφέρνουν να διακριθούν με βάση την αξία τους και μόνο και όχι γιατί διαθέτουν πλούσιο πατέρα ή σύζυγο ή κάποιες ισχυρές γνωριμίες. δ) Η γυναίκα για να διακριθεί και να καταλάβει υψηλό αξίωμα δεν αρκεί να είναι ισάξια των συνυποψηφίων της, αλλά πολύ καλύτερη. Ο μοναδικός τομέας που μπορεί μια άξια και δυνατή γυναίκα να ανθήσει και διακριθεί είναι το επιχειρείν, χωρίς άνδρα αφεντικό αλλά και εκεί δυστυχώς χρειάζεσαι κεφάλαιο και γνωριμίες για να αποκτήσεις πελάτες και να επιβιώσεις.
Πώς πιστεύετε ότι συμβάλλει η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ελληνική κοινωνία;
Η γυναίκα επιχειρηματίας είναι επικοινωνιακή, ευέλικτη, δρα με το συναίσθημα όταν χρειάζεται και όχι με την ψυχρή λογική και έτσι έχει καλύτερη σχέση και συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (stake holders). Δεν δημιουργεί συνήθως εντάσεις και διαπραγματεύεται με επιχειρήματα και όχι με το: “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”. Η παρουσία της γυναίκας επιχειρηματία ανάμεσα σε άνδρες εξημερώνει τα ήθη και προάγει την καλή συνεργασία. Δίνει το καλό παράδειγμα στη επόμενη γενιά γυναικών ότι με σκληρή δουλειά και επιμονή μπορεί να φθάσει ψηλά και να πετύχει τους στόχους της.
Πείτε μας δύο λόγια για την μέχρι τώρα πορεία σας.
Αποφοίτησα από το ΕΜΠ ως Πολιτικός Μηχανικός και αμέσως εργάστηκα στη ΔΕΗ, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκα μετά από 32 χρόνια υπηρεσίας, εκ των οποίων τα 17 δούλεψα σαν Μηχανικός και τα τελευταία 15 σε εντελώς άλλο αντικείμενο, ως Διευθύντρια επικοινωνίας, δημοσίων θέσεων και εταιρικών υποθέσεων (περιλαμβανόμενης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) του Ομίλου της ΔΕΗ. Στη συνέχεια για 1,5 χρόνια εργάστηκα ως Σύμβουλος διαφήμισης στην πολυεθνική διαφημιστική εταιρεία ΟLYMPIC DDB. Επόμενος επαγγελματικός σταθμός για 2 χρόνια η Εμπορική Τράπεζα, με ιδιοκτήτη την CREDIT AGRICOLE, όπου προσλήφθηκα ως Διευθύντρια επικοινωνίας, εταιρικών υποθέσεων και Χορηγικών Προγραμμάτων. Ακολούθως εργάστηκα ως Σύμβουλος Ενέργειας και επικοινωνίας σε ένα πάντρεμα γνώσεων και εμπειρίας Μηχανικού και Επικοινωνιολόγου στον Όμιλο Μυτιλιναίος, με επιπλέον καθήκοντα Διευθύντριας Ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της Protergia. Αφού αποχώρησα μετά από 7 χρόνια από την Protergia αποφάσισα να ξεκινήσω τη δική μου εταιρεία, αφού διέθετα πλέον το αναγκαίο κεφάλαιο και εν δυνάμει υποψήφιους πελάτες. Η εταιρεία μου μετά από 5 περίπου χρόνια λειτουργίας, με αρκετές δυσκολίες τα πρώτα χρόνια βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλό επίπεδο ανάπτυξης. Η συμβουλή μου από την εμπειρία μου στο επιχειρείν είναι: Ομαδική δουλειά, αλλά με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και στόχους στον καθένα. Να επιλέγεις με προσοχή τους συνεργάτες, να τους εμπιστεύεσαι, να τους ακούς, να ενισχύεις τις πρωτοβουλίες και να τους αμείβεις δίκαια.