Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας (Part 3)

Η 19η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ύστερα από πρωτοβουλία της Αμερικανίδας συγγραφέα και επιχειρηματία Γουέντι Ντάιαμοντ με τη συνδρομή του ΟΗΕ και πολυεθνικών εταιρειών.   

Οι γυναίκες σήμερα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας αφού οι ιδέες, η συναισθηματική νοημοσύνη, οι αποφάσεις, το όραμα και το έργο μέσα από την οπτική και την προσέγγιση τους μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να δημιουργήσουν άλλες προοπτικές και δυναμική.   

Στην Quantum BITS πιστεύουμε βαθιά, στην αξία που προσδίδουν οι γυναίκες  στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία για αυτό την αναδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία.    

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία μας με αφορμή και αφετηρία την ημέρα γυναικείας επιχειρηματικότητας θα πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα σε επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες με τις οποίες έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε.  

Σήμερα φιλοξενούμε τη Κατερίνα Τσικαλάκη, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Νόμιμη Εκπρόσωπος της Μη Κερδοσκοπική Οργάνωσης Science United Project από κοινού με την Erika Gillette.  

Ας δούμε όμως τι έχει να μας πει η ίδια:  

Ποια θεωρείς ότι είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα;  

Η θέση της γυναίκας είναι σε οποιαδήποτε εργασιακή θέση στην οποία θέλει εκείνη να εργαστεί και να δημιουργήσει. Βέβαια, η εργασιακή πραγματικότητα όπως την έχω βιώσει ως γυναίκα εργαζόμενη εδώ και 18 χρόνια, επιφυλάσσει παγίδες. Παρόλο που μπορεί να της δίνεται η δυνατότητα να δημιουργεί και να αδράχνει ευκαιρίες αξιοποιώντας τις δεξιότητες και την εμπειρία της εξίσου με έναν άνδρα, η γυναίκα εργαζόμενη αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με ενοχλητικές ερωτήσεις και εμπόδια που ποτέ δεν θα προβάλλονταν σε εκείνον. Μπορεί τα εργασιακά περιβάλλοντα διαρκώς να εξελίσσονται αποκτώντας πιστοποιήσεις επί των πιστοποιήσεων σχετικά με την ισότητα των φύλων, όμως η εμπειρία μου έχει δείξει ότι πάντα υπάρχει μία παγίδα σχετική με το φύλο κρυμμένη σε κάποιο από τα επίπεδα της ιεραρχίας για την οποία πρέπει να είσαι προετοιμασμένη. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει τις γυναίκες από τις επαγγελματικές επιδιώξεις τους, αλλά αντίθετα να τις ευαισθητοποιεί για να εκπαιδευτούν μεν να αναγνωρίζουν τις παγίδες και να τις προσπερνούν και επιπλέον να τις εκριζώνουν ώστε οι επόμενες γενιές να βαδίζουν σε ένα πιο στρωτό δρόμο. 

Πως πιστεύεις ότι συμβάλλει η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ελληνική κοινωνία;  

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει καινούρια εργασιακά περιβάλλοντα στην ελληνική κοινωνία, απαλλαγμένα από προκαταλήψεις σχετικά με το φύλο και άλλους παράγοντες διάκρισης. Αυτή είναι η καινοτομία που μπορούμε να συνεισφέρουμε ώστε οικοδομήσουμε την αλλαγή του κατεστημένου στο εργασιακό οικοσύστημα και ελπίζουμε ότι θα μεταδοθεί και σε άλλες διαστάσεις της κοινωνικής ζωής, όπως η εκπαίδευση και η οικογενειακή ζωή. Πέραν όμως της αλλαγής των εργασιακών συνθηκών για μία κοινωνία πιο δίκαιη για όλα τα υποκείμενα, θεωρώ ότι και οι στόχοι της γυναικείας επιχειρηματικότητας διαφέρουν από την τυπική ανδροκρατούμενη. Εισάγοντας λοιπόν νέα οράματα για προϊόντα και υπηρεσίες με γνώμονα την εκπαίδευση, την τέχνη, την κοινωνική αλληλεγγύη και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, οι γυναίκες επιχειρηματίες έρχονται για να καλύψουν ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας που παραδοσιακά αμελούνται. Πέραν της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και στην διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, στον τομέα δράσης της επιχείρησής τους αλλά και σε άλλους τομείς, ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. 

Πείτε μας δύο λόγια για την μέχρι τώρα πορεία σας.

Έχοντας σπουδάσει Βιολογία και αποκτήσει ειδίκευση στα παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εδώ και 14 χρόνια εργάζομαι για την επικοινωνία και την μη τυπική εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες. Πολύ σημαντική εμπειρία για μένα ήταν η εργασία μου ως δασκάλα φυσικών επιστημών και μαθηματικών στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων Σκαραμαγκά, με αφορμή το πρόγραμμα «Learning for Integration» της UNICEF. Εκεί γνώρισα τη σημερινή μου συνεργάτιδα Erika Gillette EdD, με την οποία πορευόμαστε μαζί στην Science United Project από το 2019, με κοινό όραμα την προαγωγή της επιστημονικής εκπαίδευσης εκτοπισμένων μαθητών και μαθητριών μέσω της υποστήριξης των δασκάλων τους. 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
[email protected]

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.