3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

3 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας.

Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα, κατοχυρωμένα από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, καθώς και από το Σύνταγμά μας. Η πολυφωνία, η ελευθερία του λόγου, η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση είναι δομικά στοιχεία κάθε εύρυθμου δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στην Quantum στηρίζουμε πρωτοβουλίες που προωθούν και μάχονται για αυτά τα ιδανικά παρόλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Θα ήταν δύσκολο να σκεφτούμε ενδεικτικότερο παράδειγμα από το Solomon, ένα ερευνητικό μέσο που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί για το δημοσιογραφικό του έργο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μιλήσαμε με την Ηλιάνα Παπαγγελή, την Board Member & Managing Director. Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Solomon και πόσο δύσκολο είναι να ασκήσει κανείς ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα; Ας δούμε τι έχει να μας πει.

Τι είναι το Solomon;

Το Solomon είναι ένα ανεξάρτητο ερευνητικό μέσο που ξεκίνησε το 2016 ως μία κοινή προσπάθεια μεταξύ ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των Μέσων, αντίστοιχα, να προτείνουν έναν διαφορετικό τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της μετανάστευσης και του προσφυγικού. Σήμερα, 7 χρόνια μετά, και μέσα από διάφορες ζυμώσεις και μεταλλάξεις ως προς το όραμα, την στρατηγική, το εύρος των θεμάτων που καλύπτουμε αλλά και τους ανθρώπους του Solomon, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το Solomon κατάφερε να φέρει ένα νέο παράδειγμα στην ελληνική δημοσιογραφία και μαζί με μερικά ακόμη εγχειρήματα και ανεξάρτητα Μέσα να κάνει τη διαφορά σε ένα κατά τα άλλα γκρίζο και κατακερματισμένο μιντιακό τοπίο.

Στην τελευταία θέση της Ευρώπης η Ελλάδα

Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου: η χώρα φέτος βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης –38 θέσεις πιο χαμηλά από πέρυσι– στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε δημοσιογράφοι και ανεξάρτητα Μέσα να έρχονται αντιμέτωποι με δικαστικές διώξεις από ιδιωτικά συμφέροντα ή να παρακολουθούνται παρανόμως, και βέβαια καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει ως προς την έρευνα που αφορά τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ.

Παρά τα σοβαρά εμπόδια που συναντάμε στην προσπάθειά μας να ασκήσουμε ελεύθερη ερευνητική δημοσιογραφία, είμαστε αισιόδοξοι ότι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολλά, φέρνοντας στο φως αληθινά γεγονότα και εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις κοινότητες που μας παρακολουθούν, κόντρα στην αδιαφάνεια και την έλλειψη λογοδοσίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις Αρχές.

Οι διακρίσεις του Solomon

Πριν ένα μήνα η έρευνά μας Τα Πρακτικά της Μόριας, βραβεύθηκε με το Impact Award του Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) δίπλα στο Pegasus Project και στην έρευνα του Lighthouse Reports, Der Spiegel, και άλλων για τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων. Πέρυσι ήταν υποψήφια για το European Press Prize. Αυτή η εξαιρετικά σημαντική αναγνώριση δείχνει ότι η εγχώρια δημοσιογραφία, όταν υπηρετείται σύμφωνα με τις αρχές που ανέφερα παραπάνω, μπορεί να φτάσει να συνομιλεί και να συμπράττει με το διεθνές παράδειγμα προσφέροντας στους πολίτες κρίσιμη πληροφόρηση για θέματα που αφορούν τη ζωή τους, τις κυβερνήσεις των χωρών τους και τις πολιτικές μεγάλων συμφερόντων.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το Solomon:

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
[email protected]

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.