21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατοικούν πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν προσδιορίζονται ως λευκοί.  

Μέχρι σήμερα, η ομαλή τους εισχώρηση στην αγορά εργασίας αποτελεί θέμα ταμπού, ενώ και το ποσοστό της εκπροσώπησής τους στα επίσημα όργανα της Ε.Ε. παραμένει σημαντικά δυσανάλογο ως προς τον πληθυσμό τους. 

Σε εκτενή έρευνα που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τα έτη 2016-2018, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ρατσισμός παραμένει ένα ζήτημα πιο υπαρκτό από ποτέ σε όλη τη γηραιά ήπειρο. 

Συγκεκριμένα: 

  • Το 45% των ανθρώπων με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική, το 41% των Ρομά και το 39% των ανθρώπων με υποσαχάρια καταγωγή, δήλωσαν ότι έχουν βιώσει φυλετικές διακρίσεις. 
  • Τα συχνότερα -καθημερινά- ερεθίσματα που στέκονται ως αφορμή για ρατσιστικές συμπεριφορές εις βάρος τους είναι το όνομα (σε ποσοστό 44%), το χρώμα του δέρματος και η εξωτερική εμφάνιση (σε ποσοστό 40%) και η υπηκοότητα (σε ποσοστό 22%). 
  • Ένα 3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε υποστεί ρατσιστική βία μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ ένα 24% είχε βιώσει ρατσιστική παρενόχληση.  
  • Οι επιθέσεις βίας και τα εγκλήματα μίσους σε μεγάλο βαθμό δεν καταγγέλλονται. Μεταξύ των ερωτηθέντων αφρικανικής καταγωγής, το 64% των θυμάτων δεν κατήγγειλε το πιο πρόσφατο βίαιο περιστατικό που του συνέβη στην αστυνομία ή σε κάποια άλλη οργάνωση. 
  • Οι άνθρωποι ένιωσαν τις περισσότερες διακρίσεις εις βάρος τους λόγω εθνικότητας, στο περιβάλλον εργασίας τους (29%), στην πρόσβασή σε στέγαση (23%), σε αγαθά και υπηρεσίες (22%), σε εκπαιδευτικές δομές (12%) και στον τομέα της υγείας (3%). 

Στον διαδραστικό χάρτη με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρατηρούμε ότι στις απαντήσεις των μεταναστών από την Ασία και τους Ρομά, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή ως η χώρα που έχουν βιώσει τις περισσότερες διακρίσεις.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, φυλετικές διακρίσεις

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, φυλετικές διακρίσεις

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, φυλετικές διακρίσεις

Το αντιρατσιστικό σχέδιο δράσης που έχει θέσει η Ε.Ε. για τα έτη 2020-2025 προβλέπει τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την πάταξη του ρατσισμού σε όλα τα κράτη μέλη. 

Στην Quantum αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και πιστεύουμε ότι ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις δεν έχουν θέση πουθενά. Τόσο στο εργασιακό περιβάλλον, πόσο μάλλον στην καθημερινότητα, δε νοείται το χρώμα του δέρματος και η εθνοτική καταγωγή να στέκονται ως εμπόδιο στη ζωή κανενός. 

Οφείλουμε να καταδικάζουμε τις ρατσιστικές συμπεριφορές και να ενθαρρύνουμε τα θύματα να τις καταγγείλουν. 

Αναλυτικά η έρευνα 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
[email protected]

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.