«Μία υπενθύμιση για την ανάγκη προώθησης της πλήρους και ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής στην επιστήμη για τις γυναίκες και τα κορίτσια». Με το σκεπτικό αυτό, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 11η Φεβρουαρίου ως τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.
Παρά τις αυξημένες προσπάθειες και την κοινωνική πρόοδο των τελευταίων ετών, στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM), η δυσαναλογία στην εκπροσώπηση των δύο φύλων είναι έκδηλη.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με την UNESCO, μόλις το 33% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και, συγκριτικά με τους άντρες, η χρηματοδότηση που λαμβάνουν είναι χαμηλότερη.
Στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), το ποσοστό των γυναικών ανέρχεται σε 22%.
Από το σύνολο των αποφοίτων σχολών Μηχανικής, οι γυναίκες δεν ξεπερνούν το 28%.
Σε έρευνα του National Geographic το 2019, γυναίκες από όλον τον κόσμο ρωτήθηκαν για το ποιος θεωρούν ότι είναι ο κλάδος που οι άντρες έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα στην επαγγελματική πρόοδο. Η Επιστήμη «σκαρφάλωσε» στην τέταρτη θέση, πίσω από τον στρατό, την πολιτική και τον πρωταθλητισμό.
Ιδιαίτερα στα επαγγέλματα υγείας, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αμερικής. Ενώ από το σύνολο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού της χώρας οι γυναίκες αγγίζουν το 80%, η εκπροσώπησή τους σε στελεχικές θέσεις και διοικητικά συμβούλια δεν ξεπερνά το 21%.
Ενθαρρύνοντας τα κορίτσια
Ζητήματα όπως το “pay gap” -η μισθολογική διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών που έχουν κοινό επαγγελματικό υπόβαθρο-, τα κοινωνικά στερεότυπα και η έκθεση των κοριτσιών από νωρίς σε αναχρονιστικά πρότυπα, μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη δημόσια σφαίρα συζήτησης.
Στις μέρες μας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, διοργανώνονται όλο και περισσότερα συνέδρια με σκοπό την ανάδειξη των γυναικών επιστημόνων, αλλά και την ενθάρρυνση των νέων κοριτσιών να ακολουθήσουν την κλίση τους.
Στην Quantum πιστεύουμε ότι το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής στην επιστήμη ανεξαρτήτως φύλου, είναι θεμελιώδες. Οι διακρίσεις και οι παρωχημένες αντιλήψεις δεν έχουν θέση σε μία σύγχρονη κοινωνία.