Οι απάτες στον κόσμο του Internet είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Είναι πολλοί οι τρόποι που μπορεί να πέσει κανείς θύμα phishing, όμως η πιο κλασσική περίπτωση είναι η παραπλάνηση του χρήστη μέσω email.

Με τον καιρό οι πάροχοι των mail έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας τους και τα ύποπτα email πάνε αυτόματα στα «spam». Οι scammers όμως δεν το βάζουν ποτέ κάτω! Όσο αυξάνεται η ασφάλεια, τόσο αυξάνεται και η δυσκολία στο να αναγνωρίσει κανείς ένα παραπλανητικό email.

Σύμφωνα με το FBI το 2018 το συνολικό ποσό από εταιρείες που εξαπατήθηκαν φτάνει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Για αυτό το λόγο πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε αυτά τα email, από τις μικρές λεπτομέρειες που τα προδίδουν. Σας παρουσιάζουμε 10 tips ή στοιχεία που αποδεικνύουν  ένα mail-απάτη:

 

1. Μην εμπιστεύεστε το όνομα του αποστολέα

Μια γνωστή τακτική των ”scammers” είναι βάζουν ως όνομα αποστολέα το όνομα κάποιας γνωστής εταιρείας. Όπως βλέπετε στο παρακάτω παράδειγμα, το mail στάλθηκε από το My Bank καθώς ο καθένας μπορεί να έχει όποιο όνομα επιθυμεί.

screen_shot_2015_09_22_at_2_16_17_pm-300x105

Για να καταλάβουμε αν το mail του είναι έγκυρο, πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά την κατάληξη του domain (πχ @secure.com). Εφόσον η κατάληξη δεν μας είναι γνωστή φαίνεται ότι πρόκειται για απάτη. Μπορούμε επίσης να ερευνήσουμε αυτό το domain σε μια μηχανή αναζήτησης, ώστε να δούμε παρόμοια περιστατικά.

 

2. Παρατηρήστε με προσοχή το «Θέμα» 

Τα περισσότερα από αυτά τα mail αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν άγχος στο χρήστη, ώστε να τον εξαπατήσουν. Αυτό σημαίνει πως το θέμα του mail μπορεί να σας λέει για πληρωμή που εκκρεμεί, για κάποιο πρόβλημα του υπολογιστή σας ή έναν ιό.

 

3. Κοιτάξτε προσεκτικά το email, αλλά μην κάνετε κλικ!

Η πιο καλή πρακτική που σας προτείνουμε είναι να κοιτάξετε με προσοχή το mail, όμως προσέξτε μην πατήσετε κανέναν σύνδεσμο. Μπορεί να μεταβείτε σε σελίδες που περιέχουν ιούς.

 

4. Ελέγξτε την ορθογραφία του mail

Όπως διαβάζετε προσεκτικά το mail, πρέπει να έχετε στο νου σας την ορθογραφία και τα συντακτικά λάθη του κειμένου και των συνδέσμων που έχουν.

 

5. Αναλύστε τον χαιρετισμό

Στον χαιρετισμό του mail μπορεί να αναφέρεται το όνομα σας ή «Αγαπητέ πελάτη μας..».

 

6. Μη δίνεται τα προσωπικά σας στοιχεία

Να θυμάστε πως καμία τράπεζα δεν θα σας ζητήσει τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω mail. Αντίστοιχα πρέπει να είστε 100% σίγουροι σε ποιον δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο.

 

7.Ελέγξτε την υπογραφή του αποστολέα

 Ένα έγκυρο mail πρέπει να έχει και μια έγκυρη υπογραφή του αποστολέα. Διαβάστε προσεκτικά την υπογραφή του και εστιάστε στα στοιχεία επικοινωνίας. Μπορείτε να τα επαληθεύσετε με μια απλή αναζήτηση.

 

8. Μην κάνετε κλικ τα συνημμένα αρχεία

 Ποτέ δεν πρέπει να ανοίξετε ή να κατεβάσετε τα επισυναπτόμενα αρχεία από ένα ύποπτο mail. Ωστόσο αν τα αρχεία αυτά έχουν περίεργα ονόματα, είναι άλλο ένα σημάδι phishing.

 

9. Να καθαρίζετε συχνά το mailbox σας

Μέσα στην μέρα δεχόμαστε πολλά email από προσφορές και newsletters. Καλό είναι να κάνουμε απεγγραφή από όσα mail δεν μας ενδιαφέρουν πραγματικά.

Όσο έχουμε τον έλεγχο του mailbox μας, μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα email μας στάλθηκε από έναν άγνωστο αποστολέα.

 

10. Μην πιστεύετε όλα όσα βλέπετε

Πολλές φορές το θέμα του mail μπορεί όντως να καταφέρει τον σκοπό του και να μας παραπλανήσει. Εφόσον γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουμε πολύ καχύποπτοι και να ακολουθήσουμε τα παραπάνω tips, ώστε να μην κινδυνέψουμε ποτέ από phishing.

Πηγές: blog.returnpath.com