Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την βελτιστοποίηση ολόκληρου του ιστότοπου σας, όχι μόνο μιας σελίδας, έτσι ώστε να υπερισχύει και να γίνεται ορατό στις μηχανές αναζήτησης.
Πριν ξεκινήσετε να γράφετε έναν τόνο περιεχομένου, πρέπει να κάνετε κάποιες σημαντικές επιλογές.
Έτσι, σκεφτείτε προσεκτικά τα παρακάτω:
• Σε ποια κατηγορία ανήκει ιστότοπος σας;
• Ποιος ο σκοπός του;
• Πόσο δεσμευμένος θα πρέπει να είσαι;
Αφού τακτοποιήσετε αυτά τα τρία πράγματα, τότε ήρθε η ώρα να πιάσετε στη δουλειά.
Συμβουλές για SEO (Search Engine Optimization)
Για να βελτιστοποιήσετε ολόκληρο το site σας για τις μηχανές αναζήτησης, θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις βασικές συμβουλές:
1. Κάντε την ιστοσελίδα σχετικά με ένα πράγμα.
Μπορεί να είναι και για άλλα πράγματα, αλλά επιλέξτε ένα πρωταρχικό θέμα – ομπρέλα, ώστε να αγκαλιάζει όλα τα θέματα για τα οποία πραγματεύεται το site σας. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό, επομένως μπορεί να θέλετε να κάνετε μια μικρή έρευνα λέξης κλειδιού πριν επιλέξετε ένα θέμα.
2. Αναφέρετε τις λέξεις-κλειδιά που έχουν την μεγαλύτερη σημασία.
Συμπεριλάβετε το “ένα πράγμα” που βρήκατε παραπάνω στον τίτλο του ιστότοπου, το όνομα του τομέα, την περιγραφή, την ετικέτα, τις λέξεις-κλειδιά, τις κατηγορίες ιστολογίου, τους τίτλους και το περιεχόμενο της σελίδας.
Αν είστε στο WordPress, μπορείτε να αλλάξετε πολλά από αυτά στις Γενικές Ρυθμίσεις ή μέσω plugin όπως το Yoast SEO, All in One SEO Pack.
3. Σύνδεση με εσωτερικές σελίδες στον ιστότοπο σας.
Πολλά συστήματα διαχείρισης περιεχομένου το κάνουν αυτόματα, αλλά αν δεν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να μπορείτε να συνδεθείτε με τις σημαντικότερες σελίδες σας απευθείας από την αρχική σελίδα.
4. Χρησιμοποιήστε links που περιλαμβάνει λέξεις-κλειδιά.
Ορισμένες σελίδες έχουν «άσχημες» δομές permalink που χρησιμοποιούν αριθμούς ή ερωτηματικά για τον προσδιορισμό σελίδων.
Μην το κάνετε αυτό. Είναι κακό για SEO και απλά δεν φαίνεται ωραίο. Χρησιμοποιήστε μια δομή διευθύνσεων URL που περιλαμβάνει κείμενο και βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει λέξεις-κλειδιά στις διευθύνσεις URL σας.
Για παράδειγμα:
www.randomsite.com/?p=12
Ενώ πρέπει να δείχνει κάπως έτσι:
www.randomsite.com/coolpage/
5. Αφαιρέστε οτιδήποτε επιβραδύνει το site σας.
Οι χρόνοι φόρτωσης σελίδων είναι σημαντικοί, οπότε ξεφορτωθείτε οποιεσδήποτε μη βασικές πληροφορίες που υποβαθμίζουν τον ιστότοπο σας.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, μεγάλες εικόνες, βίντεο γραφικά flash και περιττά πρόσθετα.
6. Χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά στις εικόνες σας.
Συμπεριλάβετε λέξεις που αντικατοπτρίζουν το θέμα του site σας στις ιδιότητες τίτλου, περιγραφής και άλλης εικόνας.
Επίσης, μετονομάστε ξανά το όνομα του αρχείου αν δεν αντικατοπτρίζει τις κύριες λέξεις-κλειδιά
(π.χ. seo-tips.jpg αντί για d1234.jpg).
7. Σύνδεση με άλλους ιστότοπους, με σχετικό περιεχόμενο.
Φυσικά, το κάνουμε με κριτική σκέψη, καθώς κάθε εξερχόμενος σύνδεσμος μπορεί να μειώσει τον χρόνο του επισκέπτη στο site σας. Ωστόσο, εάν το κάνετε καλά και οι επισκέπτες σας κάνουν κλικ στους συνδέσμους σας, αυτό λέει στις μηχανές αναζήτησης ότι είστε αξιόπιστη σελίδα για το συγκεκριμένο θέμα σας.
8. Να ενημερώνετε συχνά τον ιστότοπο σας.
Τα site’s με δυναμικό περιεχόμενο συχνά κατατάσσονται υψηλότερα από αυτούς με στατικό περιεχόμενο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα blogs και οι κατάλογοι (όπως το Wikipedia) έχουν τόσο καλά αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης. Ανανεώνονται συνεχώς με νέο περιεχόμενο.
9. Βεβαιωθείτε ότι το site σας είναι ανιχνεύσιμο στις μηχανές αναζήτησης.
Πολλές μηχανές αναζήτησης θα εντοπίσουν αυτόματα το περιεχόμενό σας, αλλά δεν είναι και απαραίτητο.
Θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι οι μηχανές όπως το Google, το Bing και το Yahoo ανιχνεύουν τον ιστότοπο σας, έτσι ώστε οι χρήστες να σας βρίσκουν στο διαδίκτυο. (Μπορείτε να τα προσθέσετε χειροκίνητα, αν δεν είναι.)
10. Σταματήστε να αλλάζετε το όνομα της διεύθυνσης σας (domain).
Το πόσο παλιό είναι ένα domain είναι σημαντικός παράγοντας στην κατάταξη αναζήτησης του ιστότοπου σας, ως προς την αξιοπιστία. Αν ξεκινάτε ένα νέο ιστολόγιο κάθε έξι μήνες, δεν θα δείτε ποτέ τον ιστότοπο σας να έχει την αξία που του αξίζει.
Extra Tip: Γράψτε «ανθρώπινο» περιεχόμενο.
Κανένα από τα παραπάνω που είπαμε δεν έχουν νόημα, εάν δημιουργήσετε περιεχόμενο που ακούγεται σαν ένα ρομπότ. Γράψτε πράγματα για τα οποία είστε παθιασμένοι και σας κάνουν χαρούμενους να τα μοιράζεστε, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα, έχετε υπομονή και θα δείτε τα αποτελέσματα.